Historisk artikel fra 1995

På svedetur for sjov 22. september 1995 Politiken Sektion 3 (I_Byen) Side 1 Per Munch

Af Per Munch Hård motion er flyttet fra motionscentrene ud på byens dansegulve.
I fattig-80erne drønede danskerne, iført aerobic-trikot og G-streng, målbevidste rundt foran spejlene i de tjekkede motionscentre. Det at bevæge sig skulle give kontant afkast her og nu, og det måtte ikke være for sjovt.

'Jeg har valgt ikke at blive fed', sagde man med bestemt mine til sit humørforladte spejlbillede.
I dag blomstrer den hoftevuggende latinamerikanske salsa-dans på tre af de københavnske 'verdensmusik'-værtshuse, og foreninger tilbyder afro-aerobic, streetdance og anden, mere dansende motion, der godt nok giver sved på panden, men som også handler om at have det sjovt med de andre og med at få fødderne til at makke ret. 
Det rå trægulv i det nyåbnede Tropical Bar og Restaurant på Nørrebro - tidligere Hånd i Hanke og Momo's - runger, når de 20 dansere forsøger sig med salsa-grundtrinene. Venstre - højre - venstre - støt. Højre - venstre - højre - støt. Der er cirka lige mange mænd og kvinder, alderen spænder fra 20 til 40 år. 
Vi skotter lidt generte til hinanden, mens vi traver sidelæns rundt i kælderen. Der er heldigvis - tror vi - ikke andre end os selv, som kan se de første tøvende trin, da de ikke-dansende gæster sidder i baren og restauranten på første sal. 
- Fint, siger Sergio Bedoya Gomez fra Colombia, og han må jo vide, hvad han taler om, da han sammen med sin kone Jael er Danmarks- og Skandinaviens-mester i salsaen, der stammer fra Cuba, og merengue fra Den Dominikanske Republik. Jael hjælper med at demonstrere, og så tager hun imod 20 kroner pr. deltager for en times lektion torsdag aften fra kl. 20. 
00.
Undervisningen er lagt an for begyndere, og man kan godt komme uden en partner. 
SALSA-HAJER
Venstre - højre - venstre - støt. En ting er fødderne, en anden er hofterne. 
For når venstre fod går i gulvet, skal hoften gå mod højre. 
Især vi mænd har problemer med at vugge modsat. Eller rettere: Vi har problemer med at vugge i det hele taget. Til gengæld fører vi stort, når det gælder om at svede. Der er varmt i Tropical Bars kælderlokale, og efter ti minutter klistrer mangen en skjorte til ryggen. 
Når grundtrinene er på plads, skal man finde en partner, tage dansefatning, og så skal kvinden spejle mandens bevægelser, så man bevæger sig hen over gulvet sammen og i samme retning. Det går op for mig, hvorfor nogle af de dygtige piger hele tiden har stået og gjort de indledende øvelser med det forkerte ben først. Der er simpelt hen tale om salsa-hajer, som ved, at når de skal til at danse i par, så foregår det modsat herren. 
Det er en uvant fornemmelse for en dansk m/k-mand, som også gerne går i køkkenet, at skulle føre damen uden diskussion. Men alligevel opstår der - i korte momenter - ufattelig rytmisk harmoni mellem min medbragte partner og mig. Hvilket vi lykønsker hinanden med bagefter over en Corona i baren. 
Her opdager vi også, at alle på første sal har kunnet følge med i vore anstrengelser på videoskærme. 
Foruden Tropical Bar tilbyder også Bananrepublikken på Nørrebrogade og Sabor (udtales savor) Latino salsa-undervisning. På Tropical og Sabor kan man også melde sig på hold, der kører på en fast ugedag.
SUCCES UDEN TILSKUD Lidt længere ude på Nørrebro, i Dansens Hus, har 30-årige Claus Clement stor succes med sine såkaldte 'basic'-hold. Her er mulighed for at komme, når det passer en, og der er masser af motion i stil med aerobic, men med sin baggrund Lidt længere ude på Nørrebro, i Dansens Hus, har 30-årige Claus Clement stor succes med sine såkaldte 'basic'-hold. Her er mulighed for at komme, når det passer en, og der er masser af motion i stil med aerobic, men med sin baggrund som professionel danser har Claus Clement tilført danse-elementer, der dog ikke er mere avancerede end, at ganske almindelige mennesker kan følge med. Siger han. 
Han startede Move for tre år siden med et enkelt hold for sine studiekammerater på arkitektskolen, men har nu otte lærere og 27 forskellige hold om ugen. Og det uden en eneste offentlig krone. 
- Jeg er selv opvokset på en danseskole, som min mor drev, og hvor der var en masse disciplin og traditioner. Jeg prøver at køre en danseskole for vores generation, noget midt imellem den meget fastlåste danseskoletradition og det maskinelle og lidt upersonlige aerobic, forklarer Claus Clement. 
Politikens udsendte prøvekørte et basic-hold hos Natalia Araya, som bruger elementer fra streetdance. De fleste på holdet, inklusive læreren, er yngre end mine egne 32 somre, men jeg synes, det går rimeligt med at følge trop. 
Under opvarmningen, i hvert fald. 
Her handler det meget om at hænge i ryggen, have fødderne i jorden og få fat i det tunge 'groove' og de små, frække ryk, som Natalia har set og lært fra MTV og byens dansesteder. 
- Ok, så prøver vi den her. Men pas på piger. Vi må jo indrømme, at vi er lidt tunge i numsen, siger hun. 
Hvorefter hun kaster sig baglæns ned, sætter hænderne på gulvet, sparker op med det ene ben. Og kommer op at stå igen. Forvirret? Det var Deres Udsendte også. Og jeg må erkende, at det ikke kun er pigerne, der er lidt tunge i det. 
MANGEL PÅ MÆND Fra storbyens gadedans til Vestafrika. Hvis man bevæger sig nok en smule længere ud ad Nørrebrogade til Nordvest-kvarteret, kommer man til Frederikssundsvejens Skole, og en af de mange gymnastiksale i København, som foreningen GF 81 råder Fra storbyens gadedans til Vestafrika. Hvis man bevæger sig nok en smule længere ud ad Nørrebrogade til Nordvest-kvarteret, kommer man til Frederikssundsvejens Skole, og en af de mange gymnastiksale i København, som foreningen GF 81 råder over. 
Dunk, da-da, dunk, da-da, dunk-da-da-da, dunk, da. Søren har sat sig på en stol foran ribberne og begynder på sin store tromme med naturskind at spille op til dans. Kristina Wimberley, der er antropologistuderende og vild med afrikansk dans, viser de omkring 20 piger og to mænd de første trin. 
GF 81 tilbyder afro-aerobic, afrikansk dans, springgymnastik, motionstræning, rytmisk gymnastik og meget andet. Er man først medlem, kan man frit gå til alle 16 hold, som det passer en. Foreningen er dannet af studerende fra idrætshøjskolen Gerlev, som et afslappet modstykke til den gammeldags, meget hierarkiske gymnastikforening. 
Ikke forstået sådan, at man slapper af i timerne, men på den måde, at både deltagere og lærere selv bestemmer over indholdet. Ud over timerne er der tradition for en skirejse, en kanotur og en årlig weekend på idrætshøjskolen i Gerlev. Der er fester, og så er der fællestræning for alle holdene en gang om måneden. Endelig er der - som en lille tillægsgevinst - fælles omklædning og bad. 
- Ja, kom så, vis fotografen, hvad I kan. 
Kristina har fået sin flok gejlet op til ekstasiske højder. Søren trommer løs. Alle står i en rundkreds, folk skiftes til at gå ind i midten og flippe fuldkommen ud. Søren sætter tempoet op, og det går hurtigere og hurtigere, indtil alle er totalt opkogte i hovederne og driver af sved. 
Efter en længere hvirvel på trommen slår Søren et hårdt slag. Alle stopper, og fotografen begynder at pakke sammen. 
- og så må I godt skrive, at vi savner nogle mænd herude, råber de svedige piger, da Politiken forlader salen. 
DANS I KØBENHAVN:
Tropical Bar og Restaurant, salsa, torsdag kl. 20-21, Griffenfeldsgade 20. 
Sabor Latino, salsa, fredag og lørdag kl. 21.30-22.30, Vester Voldgade 85.
Bananrepublikken, salsa (første gang 5. oktober), torsdag kl. 21-22, Nørrebrogade 13. 
Move, streetdance og andre basic-hold, Dansens Hus, Hørsholmsgade 20. 
GF 81, afro-aerobic og andre motionsformer, forskellige skoler i hovedstaden.